Loading...
sant martí 2018-04-20T08:15:14+00:00

Project Description

Biblioteca Xavier Benguerel

horaris
dilluns, dimarts, dijous
i dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 21 h
dimecres i divendres de 10 a 21 h

adreça
av. Bogatell, 17

any inauguració
25/01/1995

especialització
cinema

Selecció de llibres

Aquí teniu la llista de tots els llibres escollits per la biblioteca de referència de Sant Martí. En total, 15 títols agrupats en cinc seccions: novel·lajuvenilinfantilpoesia no-ficció. Unes recomanacions per a Sant Jordi que formen part del seu fons bibliogràfic i que podeu demanar en préstec des d’aquesta biblioteca o des de qualsevol altra de la xarxa.

novel·la

El mar - Blai Bonet

‘El mar’, Blai Bonet

«Publicada el 1958, va ser la primera novel·la que Joan Sales va editar a la col·lecció ‘El Club dels Novel·listes'»

Ressenya de l’editorial: «Els protagonistes de la història són uns quants nois de 20 anys que viuen en un sanatori per a tuberculosos, devorats interiorment per una mort segura i un imperiós anhel de viure. […] Traduïda des del 2002 a les grans llengües d’Europa (castellà, anglès, francès, italià, rus, hongarès, romanès, polonès, serbi, eslovè), forma part de les obres que el temps converteix en ‘long-sellers’. Aquesta edició l’amplia amb un nou epíleg de Xavier Pla i nou capítols del mecanoscrit retrobat a l’arxiu de la censura».

El ferrocarril subterrani - Colson Whitehead

‘El ferrocarril subterrani’, Colson Whitehead

«Una jove esclava fuig després d’una agressió brutal i el ferrocarril subterrani l’haurà de portar a una nova vida»

Ressenya de l’editorial: «La Cora és una jove esclava que malviu en una plantació de cotó de Geòrgia, abans de la guerra civil nord-americana. Després d’una agressió brutal decideix emprendre una fugida desesperada amb el ferrocarril subterrani, un mitjà de transport clandestí que li hauria de permetre començar una nova vida. […] Colson Whitehead ficciona en aquest llibre una de les xarxes de solidaritat més importants dels Estats Units, la terra de la llibertat, que va esdevenir un infern per als afroamericans. Aquesta obra monumental mostra l’impacte de les promeses incomplertes, origen dels conflictes racials, a través de la voluntat ferotge d’una dona que vol deixar enrere els horrors de l’esclavitud».

La pedra de paciència - Atiq Rahimi

‘La pedra de paciència’, Atiq Rahimi

«Un home jeu inconscient per una bala allotjada a la nuca. La seva dona resta al seu costat, cuidant-lo i parlant-li, mentre als carres dels voltant s’escolta la guerra»

Ressenya de l’editorial: «[…] Maltractada, ignorada, deixada de banda durant tots els anys de matrimoni, la dona va vomitant lentament la seva ràbia, el seu ressentiment i tots els secrets que ha mantingut callats tot aquest temps, en un apassionant ‘in crescendo’ literari que deixa el lector completament atrapat. Escrita amb mestria, esplèndida i commovedora, ‘La pedra de paciència’ és el retrat realista, duríssim, d’una vida infeliç».

juvenil

Sweet sixtenn - Annelise Heurtier

‘Sweet sixteen’, Annelise Heurtier

«Sweet sixteen explica la historia de nou joves de Little Rock, els primers negres que van anar a l’institut dels blancs»

Ressenya de l’editorial: «[…] La Molly es va quedar sense veu, astorada i amb la boca oberta. Com? Aquella vella història no havia estat una farsa política? I per què no sortia fins ara? —Van linxar uns negres per molt menys, filla meva! — exclamà. Inici de curs del 1957. L’institut amb més prestigi d’Arkansas accepta estudiants negres per primera vegada. Són nou disposats a provar-ho. Són 2.500 disposats a impedir-ho. Aquesta història es basa en fets reals».

L'espasa de l'estiu - Rick Riordan

‘L’espasa de l’estiu’, Rick Riordan

«Aquest és el primer llibre d’una nova nissaga plena d’emoció, aventures i mites pel segle XXI»

Ressenya de l’editorial: «El Magnus Chase sempre ha estat un nen solitari i problemàtic. Des que va morir la seva mare, ha estat vagant pels carrers de Boston, sobrevivint gràcies al seu enginy. Un dia, mentre passeja amb el seu oncle, aquest li confia un increïble secret: el pare del Magnus va ser un déu nòrdic. Per primera vegada en molts segles, els set mons dels mites vikings s’estan apropant entre si: això significa que s’apropa el Ragnarok, la fi del món de la mitologia nòrdica. I només el Magnus pot evitar-ho: ha de trobar una arma mística perduda des de fa milers d’anys».

Eleanor and Park - Rainbow Rowell

‘Eleanor and Park’, Rainbow Rowell

«Història d’amor entre dos ‘outsiders’ que saben que el primer amor mai no és el definitiu, però ho volen intentar»

Ressenya de l’editorial: «Tot comença quan en Park accepta que l’Eleanor segui al seu costat a l’autobús de l’institut. Primer no es parlen però, de mica en mica, comparteixen les seves aficions i comença una relació d’amistat».

«-Bono conoció a la que sería su mujer en el instituto -dijo Park.
-Sí, y también Jerry Lee Lewis -contestó Eleanor.
No estoy bromeando.
Pues deberías. Tenemos 16 años -dijo Eleanor.
-¿Y qué pasa con Romeo y Julieta?
-Superficiales, confundidos y, posteriormente, muertos.
-Te quiero, y no estoy bromeando -le dijo Park.
-Pues deberías

infantil

La unió fa la força - Laurent Cardon

‘La unió fa la força: una història de gallines’, Laurent Cardon

«Àlbum il·lustrat que, amb gran sentit de l’humor, permet apropar als infants conceptes polítics com ara la democràcia i el feminisme, a l’hora que en presenta d’altres com la solidaritat, la tolerància i la convivència»

Ressenya de l’editorial: «Aquest matí hi ha hagut una catàstrofe. Ha faltat una gallina a la formació del matí. Això significa una gran commoció al galliner. Cal fer el que sigui per trobar-la. Però, com organitzar-se? […] Laurent Cardon va néixer a França i ara viu al Brasil. Ha il·lustrat més de 40 llibres per a infants. Va ser guardonat al Brasil amb el Premi Nacional del Llibre Infantil i Juvenil».

L'illa de Paidonèsia - Oriol Canosa

‘L’illa de Paidonèsia’, Oriol Canosa

«Llibre epistolar en què cada capítol és una carta, un correu electrònic o un anunci adreçat a altres nens, pares, àvies i, fins i tot, la secretària de l’ONU»

Ressenya de l’editorial: «En Nicolau Rouretort, un nen de nou anys, viatja en vaixell amb els seus pares. I s’avorreix. Els pares, a més, lluny de divertir-se, discuteixen tota l’estona. Fins que en Nicolau decideix fer allò que li havia passat pel cap: agafar en préstec un dels bots de salvament i anar a una illa ben petita. Aquí començarà una aventura epistolar en què l’illa s’omple de nens, els adults no hi poden fer res i la cosa s’embolica de mala manera. O de bona manera, segons els ulls que ho mirin».

Los lobos de Currumpaw - William Grill

‘Los lobos de Currumpaw’, William Grill

«Àlbum il·lustrat ambientat a les terres frontereres de Nou Mèxic, on una bandada de llops amenaça la plàcida quotidianitat de la vall»

Ressenya de l’editorial: «Nou Mèxic, 1882. Una bandada de llops recorre la vall de Currumpaw fent estralls als ramats de bestiar. Els ranxers de la zona intenten caçar-los desesperadament. […] Finalment, decideixen contractar un reputat naturalista, l’Ernest Thompson Seton, perquè intenti erradicar tots els problemes que provoquen els llops. L’expedició que recorrerà tots els racons del Vell Oest tindrà un resultat completament inesperat. Una història basada en fets reals».

poesia

La netedat - Sebastià Alzamora

‘La netedat’, Sebastià Alzamora

«Poemes que es poden llegir individualment, però que comparteixen un fil conductor que els acaba donant un sentit, una netedat»

Ressenya de l’editorial: «No podrem estar mai del tot nets perquè la brutor forma part de nosaltres, i de vegades la necessitem per viure. Però hi ha una netedat de l’esperit, del pensament i dels sentiments, una serenitat, una lucidesa a la qual hem d’aspirar si no volem caure de dalt a baix. Aquest és l’argument principal d’un llibre format per una trentena de poemes breus i un prodigiós poema extens, escrits al llarg dels últims cinc anys per Sebastià Alzamora. Amb els dibuixos de l’artista Julio César Pérez, serà un llibre que tots els lectors de poesia haurien de voler tenir, llegir i contemplar».

Per entre els dies - Marin Sorescu

‘Per entre els dies’, Marin Sorescu

«Antologia d’un dels grans poetes romanesos que es caracteritza per l’ús d’un llenguatge planer i ple d’ironia»

Ressenya de l’editorial: «Marin Sorescu és, fet i fet, un escriptor amb una habilitat molt personal al qual el lector arriba amb facilitat, sense gaires entrebancs, però en la lectura del qual queda empantanegat per la força inesperada del sentit que se’ns ofereix i que se’ns amaga, com en un joc de mans en què el mag ens ensenya un truc determinat només per distreure’ns i mentrestant engalipar-nos amb una nova meravella que mai no sabrem d’on ha sortit, com s’ha produït. (Del pròleg de Francesc Parcerisas)».

Del desig - Hilda Hilst

‘Del desig’, Hilda Hilst

«Primera traducció al català de l’obra de Hilda Hilst, autora d’una poesia hermètica que toca tots els pols de l’erotisme enfocat de totes les maneres possibles i sense tabús»

Ressenya de l’editorial: «Qui és Hilda Hilst? […] L’elegant escriptora de l’alta societat paulista o la senyora que mal vesteix una samarreta del Che Guevara mentre fuma, beu i parla infatigable? L’hermètica poeta fascinada per la sexualitat i la mort o l’obsessionada pels àngels i la transcendència? O encara la vella senyora H, literata pornògrafa carregada d’humor? És una poetessa metafísica, fins i tot mística, o una escriptora eròtica que busca la provocació? (Del pròleg d’Helena Gonzàlez de ‘Del desig’)».

no-ficció

Películas para la educación - Íñigo Marzábal i Carmen Arocena

‘Películas para la educación’, Íñigo Marzábal i Carmen Arocena

«Dirigit a pares i formadors, a través de més de 40 pel·lícules, de diferents gèneres i dècades, s’analitzen conceptes com justícia, llibertat, corrupció, identitat alteritat, entre d’altres»

Ressenya de l’editorial: «La pretensió d’aquest llibre és la d’oferir a formadors, docents i pares un manual complementari amb les línies curriculars previstes en els últims anys de l’educació secundària obligatòria, el batxillerat i la formació professional bàsica. […] L’objectiu més evident és oferir un manual de suport, […] perquè en un món saturat d’imatges, posar a disposició del lector gairebé mig centenar d’exercicis d’anàlisi contribuirà que desenvolupi una mirada més aguda i competent, que sigui més conscient dels mecanismes de manipulació i seducció que és subjacent a qualsevol discurs».

El miedo al conocimiento - Paul Boghossian

‘El miedo al conocimiento’, Paul Boghossian

«Una defensa filosòfica de la possibilitat de coneixement objectiu i del concepte de ‘veritat’, dirigida a un públic ampli i no expert en disputes filosòfiques»

Ressenya de l’editorial: «Actualment, les concepcions relativistes i constructivistes de la veritat i del coneixement, han assolit l’estatus d’ortodoxia en amplis sectors del món acadèmic. En el llibre, Pau Boghossian examina de manera crítica aquests corrents i assenyala els seus errors fonamentals. […] Aquest llibre breu, lúcid i enginyós, és una lectura estimulant i aporta una base sòlida per oposar-se al relativisme».

El pensador intruso - Jorge Wagensberg

‘El pensador intruso’, Jorge Wagensberg

«Figura imprescindible de la divulgació científica, el desaparegut Jorge Wangensberg ens parla de la natura i la necessitat del pensament interdisciplinari»

Ressenya de l’editorial: «El físic Jorge Wagensberg desenvolupa en aquest llibre una meticulosa i profunda anàlisi dels valors del pensament fronterer i elabora un superb elogi del tarannà i el talent del pensador intrús, capaç de transitar per les disciplines del saber buscant similituds i comparacions insòlites. A través de nombrosos exemples extrets de la història de la ciència, del món de l’art o de la vida quotidiana, l’autor ensenya que el coneixement mai no és, en el fons, pur i que ciència, art i intuïció, s’estimulen mútuament i fusionen els seus objectes, el seus mètodes i els seus llenguatges».