Loading...
les corts 2018-04-20T09:26:23+00:00

Project Description

Biblioteca Montserrat Abelló

horari
dilluns i dijous de 10 a 14 h i de 16 a 21 h
dimarts i dimecres de 10 a 21 h
divendres i dissabtes de 10 a 14 h i de 16 a 20 h

adreça
c. Comtes de Bell-lloc, 192-200

any inauguració
26/01/2018

especialització
cultura maker

Selecció de llibres

Aquí teniu la llista de tots els llibres escollits per la biblioteca de referència de les Corts. En total, 15 títols agrupats en cinc seccions: novel·lajuvenilinfantilpoesia no-ficció. Unes recomanacions per a Sant Jordi que formen part del seu fons bibliogràfic i que podeu demanar en préstec des d’aquesta biblioteca o des de qualsevol altra de la xarxa.

novel·la

Els desposseïts - Szilárd Borbély

‘Els desposseïts’,  Szilárd Borbély

«Novel·la que no ens deixa de cap de les maneres indiferents. Un relat dur, però sense sentimentalismes, narrat amb un llenguatge clar i directe amb la sincera mirada dels ulls d’un nen, que intenta entendre tot allò que l’envolta»

Sinopsi: «Als afores d’un poble fronterer amb d’Hongria un nen d’11 anys tremola de fred. I de gana. La seva família està estigmatitzada i marginada per culpa d’un passat del qual no es pot parlar. Ell s’evadeix de l’ambient opressiu que l’envolta gràcies al seu interès pels nombres primers. La mirada transparent de l’infant reconstrueix la història d’aquesta família i la de l’Hongria de mitjans del segle XX, sacsejada pels traumes de la Segona Guerra Mundial, la fam, les col·lectivitzacions de terres i el retorn dels supervivents dels gulags».

L'arpa d'herba - Truman Capote

‘L’arpa d’herba’, Truman Capote

«Publicada abans que les seves consagrades ‘Esmorzar al Tiffany’s’ o ‘A sang freda’, no es queda enrere i es pot considerar una petita gran obra. Amb un argument senzill però plena de lirisme retrata el sud dels Estats Units»

Sinopsi: «En Collin Fenwick és un orfe que viu amb dues parentes solteres i solitàries. La Verena, rígida i avara, la dona més rica del poble, i la Dolly, un esperit pur que ha hipotecat la seva vida per tenir cura de la germana i que només troba gust en les estones que passa amb la Catherine, una negra que du a terme tasques domèstiques, i quan s’ocupa del seu curiós remei contra la hidropesia. La intervenció d’un bergant que deixa pelada la Verena, frustrant de passada les seves expectatives sentimentals, desencadena un esdeveniment central: la Dolly i la Catherine abandonen la casa i s’instal·len, amb el jove Collin, en una precària cabana construïda a la capçada d’un arbre».

Em dic Lucy Barton - Elizabeth Strout

‘Em dic Lucy Barton’, Elizabeth Strout

«Una novel·la plena de bellesa i emoció. Destaca la capacitat de l’autora per extreure de la nimietat de les vides que descriu una lloança a la vida mateixa»

Sinopsi: «La Lucy Barton no acaba de recuperar-se del que hauria d’haver estat una operació d’apèndix senzilla. La seva mare, amb qui no parla des de fa una pila d’anys, apareix als peus del seu llit d’hospital. Narració amb sensibilitat i compassió del retrobament de dues dones que descobreixen en la conversa la manera de recuperar el temps perdut».

juvenil

L'arbre de les mentides - Frances Hardinge

‘L’arbre de les mentides’, Frances Hardinge

«Va guanyar el premi al millor llibre de l’any 2015 a la Gran Bretanya. Tenint com a fil conductor un misteri a resoldre ens endinsa també en la conquesta de la igualtat»

Sinopsi: El pare de la Faith apareix mort sense que se sàpiga què ha passat exactament. Corre la brama que s’ha suïcidat, però la Faith es nega a acceptar-ho i es proposa investigar per desentrellar la veritat. Entre les pertinences del pare hi ha un arbre d’una espècie estranya: un arbre que s’alimenta de les mentides que li xiuxiuegen i que dóna uns fruits que revelen secrets ocults.

Un Monstruo viene a verme - Patrick Ness

‘Un monstruo viene a verme’, Patrick Ness

«És difícil dir alguna cosa que no s’hagi dit sobre aquesta obra. És emotiva sense arribar a ser cursi i l’argument és tendre però alhora molt dur. T’hi enganxa des de la primera pàgina»

Sinopsi: «Set minuts després de la mitjanit, en Conor es desperta i es troba un monstre a la finestra. Però no és el monstre que ell s’esperava, el del malson que té gairebé totes les nits des que la seva mare va començar l’ardu i inacabable tractament. No, aquest monstre és diferent, antic? I vol el més perillós de tot: la veritat».

Veinte mil leguas de viaje submarino - Jules Verne

‘Veinte mil leguas de viaje submarino’, Jules Verne

«Aprofitant que el 2018 és l’any de la ciència-ficció recomanem l’obra del considerat pare del gènere»

Sinopsi: «Després de diversos mesos de navegació a la recerca d’un cetaci perillós, la fragata que ha sortit a perseguir-lo ensopega amb ell durant la nit. Una topada terrible llança l’arponer Ned Land, el professor Aronnax i el Conseil fora de l’embarcació. Ningú no ignora que el suposat cetaci és el Nautilus, el famós submarí del capità Nemo».

infantil

Muà! La història d'un petó verd - Imma Pla

‘Muà! La història d’un petó verd’, Imma Pla

«Una proposta original d’Imapla farcida de sons, paraules i imatges. Per iniciar els nens en l’ús del llenguatge comunicatiu a través de jocs fònics»

Ressenya de l’editorial: «No totes les granotes són iguals. La protagonista de la història feta per Imapla va caçar al vol un petó en un jardí. Un petó verd. Però no se’l va quedar: el va compartir. I la cosa no acaba aquí. El petó va seguir rodolant… ‘Muà! La història d’un petó verd’ es una versió nova del conte de la granota que es converteix en príncep. Una variant divertida, molt dinàmica i visual, del relat clàssic que encantarà tan a qui el descobreixi per primera vegada com a qui ha crescut amb el conte».

Oh! Un llibre que parla - Hervé Tullet

‘Oh! Un llibre que parla’, Hervé Tullet

«Un llibre d’Hervé Tullet ideal per interactuar amb els més petits. A cada pàgina demana que es facin coses, els nens les fan i la història va avançant»

Ressenya de l’editorial: «Un llibre per desenvolupar l’atenció i l’expressió oral. Un llibre d’observació i atenció que, a cada pàgina, dona instruccions al lector sobre què ha de fer perquè el llibre parli. Llibre d’observació i atenció. Els lectors han d’anar seguint les instruccions que els dona l’autor per anar avançant i per fer que el llibre parli».

Talpet terratrèmol - Anna Llenas

‘Talpet terratrèmol’, Anna Llenas

«Un cop més l’autora del llibre, Anna Llenas, dona visibilitat a les emocions i aconsella com gestionar-les. En aquest cas aborda la hiperactivitat i les etiquetes en els nens»

Sinopsi: «Quan en Talpet es lleva s’acaba la calma. Amunt i avall, ho toca tot. Es distreu. Perd les coses. No para mai quiet. Li diuen despistat, mal educat, impulsiu, nerviós, inútil, dolent, hiperactiu, pesat… Els pares estan preocupats. La mestra està desesperada. I ara, a sobre, ha de presentar un treball de final de curs».

poesia

Al cor de les paraules - Montserrat Abelló

‘Al cor de les paraules’, Montserrat Abelló

«Un llibre imprescindible per conèixer la trajectòria poètica de Montserrat Abelló, de qui enguany es commemora el centenari del naixement»

Ressenya de l’editorial: «Montserrat Abelló (Tarragona, 1918 – Barcelona, 2014), poeta i traductora, ha destacat sempre en el panorama de la literatura catalana. Ja l’any 1963, Joan Oliver va dir del seu primer llibre: ‘Hi ha l’anhel d’una aproximació al nervi mateix de la vida, a les arrels i les branques’. La força de la quotidianitat i de la feminitat, transformades en colpidores paraules per un suggeridor impuls líric, fan de la trajectòria de Montserrat Abelló un camí paral·lel al de reconegudes autores que li són coetànies i que va traduir amb sensibilitat i solvència, com Sylvia Plath i Anne Sexton».

La Nit de la poesia: 11 poetes a la Vaqueria

‘La nit de la poesia, 11 poetes a la Vaqueria’

«De la poesia d’Abelló a la de Xirinacs. En la diversitat hi ha el gust. Recull de poemes d’11 poetes catalans d’estils, signes, sexes i edats diferents»

Ressenya de l’editorial: «Recull del recital que cada any es duu a terme en el marc dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona dins la Tardor Literària. Els autors publicats són a ‘Joc partit: dues llengües, dues cultures’ Gaspar Jaén i Isabel Ortega, guanyadora del Premi Comas i Maduell 2001, i el poeta convidat Serge Patrice Thibodeau del Canadà. A la ‘Sessió oberta: 7 poetes del Camp de Tarragona’ van participar-hi Meritxell Cucurella, Xavier Farré, Rubèn Fortuny, Adolf M. Iglesias, Júlia Marsal, Jordi Martí i Francesc Orenes».

Una tria - Ausiàs March

‘Una tria’, Ausiàs March

«Rellegir els clàssics sempre és un plaer i més encara quan prové de Tast de Clàssics. La tria de poemes i la seva adaptació al català actual permet descobrir l’extraordinària poesia de l’autor valencià»

Ressenya de l’editorial: «Selecció de diverses poesies d’Ausiàs March, a càrrec de Josep Piera, adaptades al català actual amb la finalitat de facilitar-ne la comprensió i la difusió. El text original i l’adaptat es presenten acarats».

no-ficció

El silenci dels telers - Assumpta Montellà

‘El silenci dels telers. Ser dona a les colònies tèxtils catalanes’, Assumpta Montellà

«Amb aquesta obra Montellà visibilitza i dona veu a les dones i nenes treballadores del tèxtil català, des dels inicis de la Revolució Industrial catalana fins a la crisi del tèxtil»

Ressenya de l’editorial: «‘El silenci dels telers’ dona veu a les dones i nenes que durant dècades van treballar a les colònies tèxtils de Catalunya. Des de l’inici de la indústria catalana fins als nostres dies, passant per la Guerra Civil i la repressió de la postguerra, els seus testimonis expressen una manera de viure marcada per un ofici ple de condicions precàries. Les treballadores de les fàbriques en són les protagonistes principals, però també hi tenen cabuda les dones dels amos, les criades, les sagristanes, i així, anar sumant mirades femenines que es reunien al voltant d’una colònia tèxtil, d’orígens ben diferents, amb opinions ben diferents. Aquest llibre és un rigorós i emocionat homenatge d’Assumpta Montellà a totes aquestes dones».

Secrets de guerra: El preu d’informar en zones de perill - Nicolás Valle

‘Secrets de guerra: El preu d’informar en zones de perill’, Nicolás Valle

«Extraordinari testimoni del corresponsal de guerra català. El periodista narra les seves vivències en zones de conflicte, mostra la cara més cruel de la guerra i, alhora, els aspectes més humans»

Ressenya de l’editorial: «Des de la guerra dels Balcans a la Primavera Àrab, Nicolàs Valle ha cobert per a TV3 tots els principals conflictes dels últims 20 anys. Ha vist el mal extrem i també la bondat extrema. Ha sentit la mort a prop seu més d’una vegada. Al costat de les grans televisions del món, ha contribuït a construir el prestigi internacional d’una televisió pública i autonòmica explicant, any rere any, conflicte rere conflicte, la guerra als catalans. Teniu a les mans un llibre privilegiat, una crònica d’un gran mestre del periodisme de guerra del nostre país».

Irán. La revolución constante - Nazanín Armanian i Martha Zein

‘Irán. La revolución  constante’, Nazanín Armanian i  Martha Zein

«Breu història de l’Iran contemporani. Un llibre molt útil per entendre la realitat política i social del país persa, més enllà dels prejudicis i la desinformació occidental»

Ressenya de l’editorial: «Una breu introducció a la història contemporània de l’Iran que comença amb la Revolució Constitucional i finalitza amb una altra, la de 1979, que va tancar el regnar dels Pahlavis i va acabar amb la monarquia mil·lenària de l’Iran.»